پتینه روی چوب چیست؟
از افرادی که در صنایع چوب فعالیت دارند اگر بپرسید، چوب را در دو دسته مختلف تقسیمبندی میکنند؛ چوبهای سخت و چوب نرم! هر کدام از این بافتهای چوب دارای خاصیت و کارایی مجزا هستند. به همین دلیل پرداخت و طراحی روی چوب هم نیازمند روشهایی متفاوت خواهد بود. به عنوان بعضی از چوبها را باید با استفاده از دستگاه سندبلاست پرداخت کرد تا به استقامت مورد نظر کاربر برسد. بعد از پرداخت نوبت به رنگ آمیزی چوب میرسد. برای بعضی از سازههای چوبی، مشتریان تمایل دارند گره و بافت طبیعی بیشتر نشان داده شود تا محیط خانه حال و هوای طبیعت را به خود بگیرد. اما در ادامه به این سوال میپردازیم که پتینه روی چوب چیست؟ انواع روش های پتینه کاری و مراحل انجام را بررسی میکنیم.
پتینه روی چوب؛ پوشش رنگی چند لایه
پتینه روی چوب چیست؟ در کنار رنگهایی مانند رنگ روغنی، رنگ فوری، آکلریک و… چند سالی است که پتینهکاری روی چوب به عنوان نوعی پوشش و برای ترکیب چند رنگ و ایجاد لایههای رنگی متفاوت، مورد توجه بسیاری از طراحان و تولیدکنندگان لوازم چوبی قرار گرفته است. در حقیقت برای آن دسته از افرادی که در انتخاب بین چوب و MDF سردرگم هستند، پتینه کاری میتواند به عنوان یکی از بهترین راهحلها محسوب شود. چراکه این روش از سازههای چوبی را به زیباترین شکل ممکن طراحی خواهدکرد. البته که به کاربردن این روش نیازمند ذوق و سلیقهای است که بتوان به واسطهی آن رنگها را در کنار هم ترکیب کرد.
انواع روش های پتینه روی چوب را بشناسید
به کار بردن هنر پتنیه روی چوب یکی از متدهای زیبا و جذاب برای کسانی است که به سبک و سیاق دکوراسیون قدیمی مانند وینتج علاقه مندند. در حقیقت زمانی که به خانههایی به سبک وینتج وارد میشوید، گویی به دوران کودکی یا حتی چند سال قبلتر سفر کردهاید. به همین خاطر خرید مبلمان کلاسیک آن هم مدلی که با استفاده از روش پتینه کاری رنگ آمیزی شده باشد، بهترین مکمل این سبک از دکوراسیون خانگی خواهدبود. نکته قابل توجه این که پتینه کاری روی چوب هم قواعد و قوانین مخصوص خودش را داشته قبل از اینکه دست به قلم شوید، باید مواردی را درنظر بگیرید.
پتینه روی چوب با جوهر رنگ؛ رنگ آمیزی در3 مرحله
پتینه روی چوب چیست؟ پیشتر جوهر رنگ را به عنوان آسترهایی رنگی در پتینه کاری میشناختند. در حقیقت جوهر رنگ نوعی مادهای رقیق است که با یک بار رنگ آمیزی نمیتوان به نتیجه مطلوبی رسید. اگر جوهر رنگ کمی غلیظتر باشد، به وسیله تینر فوری یا الکل صنعتی رقیقتر خواهد شد. جوهررنگ را باید با استفاده از پارچهای بدون پرز، پیستوله یا قلمویی روی سطح چوب بکشید. بعد از اینکه دست اول رنگ آمیزی کاملا خشک شد، تمامی سطح رنگ شده را بررسی کرده تا هیچ قسمتی را از یاد نبرده باشید. در مرحله بعدی باید رنگ آمیزی دوم را آغاز کرده و در مرحله پایانی، رنگ را با استفاده از قلمو یا پارچهای نرم به گونهای روی سطح بکشید که اثری روی چوب بجا نماند.
پتینه روی چوب با رنگ های حلال در آب
روش دیگری که به عنوان رنگ آمیزی پتینه روی چوب استفاده میشود، به کاربردن رنگهای حلال است. از رنگهای حلال در آب نمیتوان انتظار داشت که پوششی کلی ایجاد کرد یا اینکه تمامی قسمتهای مختلف چوب را بپوشاند. پتینه روی چوب با رنگهای حلال در آب، بیشتر زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که از چوبهایی با بافت و گرههای بسیار تشکیل شده باشد. چراکه باعث میشود زیباییهای طبیعی چوب بیشتر به چشم بیاید. برای اینکه وسایل چوبی را به وسیله رنگهای حلال، رنگ آمیزی کنید، باید رنگ را با روغن برزک ترکیب کرده و با قلمو روی سطح بکشید. این روش از رنگ آمیزی، نیازمند سرعت عمل بالایی است و بایستی دستمالی بدون پرز را در دست داشته باشید و سطح را خشک کنید.
پتینه روی چوب با لاک الکل؛ روشی برای حفظ رنگ طبیعی
پتینه روی چوب چیست؟ زمانی که میخواهید رنگ آمیزی سازههای چوبی را به شکلی انجام دهید که رنگ طبیعی چوب حفظ شود، از پتینه با لاک الکل استفاده کنید. اما نکته قابل توجه در این روش این است که قبل از هر کاری باید سطح مورد نظرتان را به خوبی تمیز کنید. برای از بین بردن لکهها و آلودگیهای روی چوب ممکن است نیازمند مقداری الکل باشید تا نتیجه رنگ آمیزی به خوبی خودش را نشان دهد. برای شروع این کار به یک قوطی 100 گرمی لاک الکل و شیشهای الکل اتیلن نیاز دارید. در ادامه باید مانند رنگ آمیزی با جوهر رنگ، از پنبه یا دستمالی استفاده کنید و رنگ را روی چوب بکشید. لاک الکل انتخابی مناسب برای رنگ کردن مبلمان راحتی است. زیرا تا حد زیادی از نفوذ رطوبت جلوگیری میکند.
پتینه روی چوب با شاپان همان رگه های تیره روی چوب
رگههای تیره و سیاه رنگی را که روی دسته بعضی از مدلهای مبلمان میبینید، بیانگر این است که برای رنگ آمیزی آن از پتینه روی چوب با شاپان استفاده شده است. در واقع شاپان را نوعی پوشش چوبی میدانند که از قیر آب شده تهیه میشود. تهیه این محلول کار سختی نخواهدبود؛ تنها کمی خلاقیت و مهارت نیاز دارد که بر اثر تمرین و دیدن مدلهای مختلف بدست میآید. برای این کار کافی است شاپان را کمی رقیق کرده و با پارچهای بر روی سطح چوب بکشید. حلال شاپان تینر روغنی، نفت و بنزین بوده پس میتوان با استفاده از آنها شاپان را رقیقتر کرد یا بخشهایی که به اشتباه رنگ آمیزی شدند را پاک کرد.
پتینه چوب با رنگ روغنی
اگر تجربهای در رنگآمیزی داشته باشید، میدانید که رنگهای روغنی بیشترین کاربرد را در ساختمان دارند. با این حال، تنوع پتینهکاری روی چوب به حدی متنوع است که رنگهای روغنی نیز جایگاه خود را در این هنر پیدا کردند و جلوهای خاص به آن بخشیدهاند. برای انجام پتینهکاری روی چوب با استفاده از رنگهای روغنی، سه روش وجود دارد:
در روش اول، ابتدا باید کل سطح چوب را با رنگ روغنی غلیظ بپوشانید و سپس با رنگهای روشنتر، طرحها و مدلهای دلخواه خود را روی آن ایجاد کنید. در روش دوم، پس از رنگآمیزی کل سطح با رنگ روغنی، اجازه دهید تا کاملاً خشک شود. سپس برای ایجاد طرح و رنگ روی چوب، مسواکی را به رنگ طلایی میزنیم و روی سطح میپتشیم. سومین روش پتینهکاری روی چوب کمی متفاوت است؛ مانند دو روش قبلی، کل سطح را با رنگ روغنی بپوشانید و قبل از خشک شدن کامل، با یک پارچه بدون پرز در تینر فرو میکنید و رنگ برخی قسمتها را پاک کنید.
نتیجه گیری
برای افرادی که به دنبال تغییر دکوراسیون خانه و ایجاد سبکی جدید هستند، پیشنهاد میکنیم مبلمانی را انتخاب کنند که با جدیدترین متدهای روز، یعنی پتینهکاری روی چوب، رنگآمیزی میشوند. شاید به نظر برسد این روش تنوع زیادی را در سرویس چوب ایجاد نخواهد کرد؛ پس برای اینکه خلاف این مورد به شما ثابت شود، کافی است محصولات مبلمان آرتا را نگاهی بیاندازید. تنوع در محصولات این فروشگاه به گونهای است که تمامی سلیقهها را پوشش میدهد. از آنهایی که مبلمان ال را میپسندند تا کسانی که ترجیح میدهند مبلمان چستر را انتخاب کنند.